Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Elkészítése:
A tésztához az alapanyagokat összegyúrom. Ez már előző este is elkészíthető. Másnap a tésztát elfelezem, majd a feleket is felezem, és a végén 32 apró kis darabot kapok, amiből kicsi gombócokat formálok. Nagyon jól belisztezett deszkán a pici gombócokat nagyon vékonyra kinyújtom./nagyjából kicsit ovális formára/ Ha jó lisztes, akár egymásra is rakható a kinyújtott tészta. A töltelékhez kemény habot verek a tojás fehérjéből és óvatosan összekeverem a dióval és a porcukorral. A kinyújtott kis lapokra egy-egy evőkanál habot teszek, majd a két szemközti oldalt felhajtom, a mások két oldalt pedig összenyomom. A kész tésztának, olyan az alakja, mint egy szaloncukor.kb.180-200 fokos sütőben pár perc alatt megsütöm. Sütés közben a habos dió megdagad, ezért nem szabad nagyon sokat bele tölteni. Sütés után, ha lehet még melegen vaníliás porcukorral bőségesen megszórjuk, vagy meghempergetjük. Óvatosan, mert könnyen törik.
Sztori: Azt a receptet, egy számomra nagyon kedves hölgytől kaptam. Az Ő szülőfalujában ezt a süteményt sokszor lakodalomkor sütötték, mert ezt előre el lehetett készíteni. Nálunk ez a karácsonyi sütemény a beigli mellett. Azt hiszem, hogy aki egyszer megsütötte és megkóstolta az rendszeresen elkészíti a családi ünnepekre.
Remélem, hogy ízleni fog.