Rakott tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Rakott tészta

Hozzávalók egy 22*32 cm-es mély tepsihez:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 sárga húsú paprika
  • 1 csípős paprika (ha szeretjük)
  • olaj
  • 50 dkg darált hús
  • 50 dkg penne tészta
  • fekete bors, só
  • 0,5 kk fűszerpaprika
  • 0,5 kk curry
  • 1 ek paradicsompaszta

Besamel:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 l tej
  • 25 dkg mozzarella
  • fekete bors, só
  • 0,5 kk szerecsendió
  • 20 dkg reszelt sajt (a végén miután kivettük a sütőből a tepsit)

Elkészítése:

Először a besamelt készítjük el. Egy edényben felolvasztjuk a vajat, majd rászórjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük apránként a tejjel és közben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós a mártás. Amikor felöntöttük az összes tejjel, akkor ízesítjük a sóval, borssal és szerecsendióval. Valamint belekeverjük a nagyobb darabokra vágott mozzarellát is. Az egészet sűrűre főzzük.

Közben a tésztát is kifőzzük a szokásos módon, majd leszűrjük.

A raguhoz kevés zsiradékot forrósítunk, melyen elkezdjük pirítani a meghámozott és feldarabolt hagymát. Amikor a hagyma összeesett kissé, akkor hozzáadjuk a húst. Amikor a hús kifehéredett, akkor fűszerezzük sóval, borssal, curryvel, fűszerpaprikával és a paradicsompasztával. Az egészet alaposan elkeverjük. Ezután adjuk hozzá a raguhoz a felaprított sárga és csípős paprikát is. Kb 5 percig főzzük még a ragut.

A tepsi aljára vékony rétegben besamelt terítünk, majd erre egy adag tésztát. A tésztára megint egy adag besamel jön. A besamelre egy adag ragut terítünk, majd újra besamel, tészta, besamel. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Arra figyeljünk, hogy a tetejére besamel kerüljön!

200 fokos sütőben kb 10 percig sütjük, majd rászórjuk a reszelt sajtot és visszatoljuk a sütőbe addig, amíg szép pirosra nem sül.