Almás krémes pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás krémes pite

Hozzávalók egy 28*18 cm-es tepsihez:
Tésztához:

  • 4 egész tojás
  • egy csipet só
  • 8 g vaníliás cukor
  • 100 g cukor
  • 120 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor

Almaréteghez:

  • 4 alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tk fahéj
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 50 g víz

Krémhez:

  • 2 tojássárga
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1,5 dkg étkezési keményítő
  • 1,7 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 g zselatin
  • 3 ek víz
  • 25 dkg mascarpone
  • 200 ml habtejszín

Elkészítése:

Először a lapot sütjük ki, amit majd kettévágunk. Azért ezzel kezdünk, mert a kihült egyik lapra forrón fogjuk rákenni az almás tölteléket.

A tojásokat a sóval és 10 dkg cukorral sűrűre, habosra verjük. Elkeverjük a lisztet a sütőporral és apránként hozzákeverjük a tojásos masszához.

180 fokon 20-25 percig sütjük egy sütőpapíros tepsiben.

Az almás réteghez az almákat meghámozzuk kb 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk. Ráöntjük a citromlevet, hozzáadjuk a fahéjat és a kristálycukrot, majd elkeverjük.
20 gr. keményítőt 50 gr. vízzel elkeverünk.

Az almát egy serpenyőben pároljuk 8-10 percig. Ha levet eresztett, ráöntjük a vizes keményítőt és sűrűre főzzük.

Ráöntjük még forrón az alsó lapra és elsimítjuk, majd együtt hűtjük ki.

A krémhez a tojássárgákat elkeverjük a cukorral, keményítővel, vaniliával, majd hozzáöntjük a tej 1/3-át. A maradék tejet elforraljuk és hozzáöntjük a tojássárgás masszához, amit felfőzünk, sűrírünk.

A zselatint hideg vízzel leötve pár percig duzzasztjuk, pár másodperc alatt mikróban folyósra melegítve a meleg krémhez adva elkeverjük. Langyosra hülés után kikavarjuk a mascarponéval, végül a felvert tejszínt is hozzáadjuk és beleforgatjuk.

A kihűlt almás töltelékre kenjük a vaníliás krémet, befedjük a másik lappal és a tetejét porcukorral szórjuk.

Tipp:

Nagy tepsibe 8 tojásos tészta és 3 adag almatöltelék, valamint dupla krém adag fog kelleni.