Hozzávalók:
Forgatáshoz:
Öntet:
Elkészítése:
A kölets többször, alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük. 4,5-5 dl növényi tejben a cukorral/édesítővel főzni kezdjük. Lassan főzzük és ha már felszívta a tejet, de még nem teljesen puha, akkor kis adagokban pótoljuk a tejet.
A lényeg, hogy mire a köles megfő, addigra a folyadékot is teljesen felszívja. A masszába ízlés szerint főzhetünk mazsolát is, ha szeretjük.
Amikor már majdnem megfőtt a föles, akkor belekeverjük a citromhéjat, levet, vaníliát és a sűrítőanyagot (zabpuding, zabliszt vagy kukoricadara) és az egészet alaposan összekeverjük. Félretesszük kicsit hűlni.
Amíg a köleses massza hűl, addig kevés növényi margarinon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával vagy keverhetünk bele darált mandulát vagy mogyorót is.
A köleses masszából vizes kézzel gombócokat formázunk és megforgatjuk a zsemlemorzsában.
Elkészítjük az öntetet. A joghurtba cukrot/édesítőt és vaníliát keverünk, majd megmelegítjük és a meleg öntettel tálaljuk a gombócokat.