Hozzávalók 8 kalácshoz:
Kenéshez:
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sót. A tésztához először csak 1 dl-nyi langyos tejet adunk valamint a többi alapanyagot és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha nagyon keménynek érezzük dagasztás közben, akkor dolgozzuk bele a maradék tejet is, majd dagasszuk kb 10-15 percig, vagy amíg elválik az edény falától és a kezünktől.
Letakarva kb 1 óra alatt kelesszük duplájára.
A megkelt tésztát osszuk 8 részre, majd formázzuk a tésztákat gömbökké és takarjuk le, majd pihentessük újabb 10 percig.
Vegyük magunk elé az egyik kicsi gömböt és vágjuk 3 részre. Mindegyik részt sodorjuk ki kb 10 cm hosszúra, majd fonjuk össze a szokásos módon és tegyük sütőpapíros tepsire. A többi tésztát is így készítsük el. Takarjuk le és kelesszük újabb 20-30 percig.
Közben a sütőt melegítsük elő 190 fokra alsó-felső sütéssel.
A megkelt kalácsokat kenjük le enyhén felvert tojásfehérjével és szórjuk meg mandulával vagy mákkal. Kb 25 perc alatt süssük aranybarnára.