Tojásos galuska fejes salátával (tej-és gluténmentes)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tojásos galuska fejes salátával (tej-és gluténmentes)

Hozzávalók:
Saláta:

  • 4 dl víz
  • 4 ek 5 %-os ecet
  • cukor
  • 1 nagyobb fej saláta

Galuska:

  • 500 g darált zab (gluténmentes)
  • 3 tojás
  • 5 dl víz

Tojásos rész:

  • 200 ml vegán főzőkrém
  • 1 dl víz
  • 1 leveskocka
  • bors
  • 5 tojás

Elkészítése:

Először 2,5-3 l vizet felrakunk a tűzhelyre, sózzuk és lefedjük.

Amíg a víz felforr elkészítjük a saláta ecetetet. A vízhez kb 4 ek 5 %-os ecetet öntünk. Ízlés szerint sózzuk és cukrozzuk, majd megtisztítjuk a salátát. Leveleire bontjuk és folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd egy szűrőedényben lecsepegtetjük. Ha kész, akkor beleforgatjuk a salátaecetbe. Tálalásig a hűtőbe rakjuk.

Ha a víz forr, akkor közepes hőmérsékeltre állítjuk a tűzhelyet és nekiáálhatunk a galuskatésztának.

Egy edénybe gluténmentes darált zabot öntünk. Ízlés szerint sózzuk, majd jöhet 3 tojás, 5 dl víz és egy fakanállal kidolgozzuk a tésztát.

A normál lisztes galuska anyaghányada alapján, fél kiló liszthez 3 tojásra és 3 dl vízre van szükség. A darált zab több vizet képes felszívni, ezért nekem 5 dl víze volt szükségem.

Ha kész a tészta, már szaggathatjuk is.

A szaggatáshoz szükségünk van még egy edény hideg vízre is, ugyanis lehűtjük vele a galuskaszaggatót és így nem sül rá a tészta azonnal a felületére.

A tésztának először csak az egyik felét szaggatjuk ki. Egyszerűen egy habkártya segítségével átpréselkük a szaggatón. Ha kiszagattuk, aakor levesszük a szaggatót, megkeverjük és amint felforrt egy szűrőkanállal kivesszük a galuskákat.
A tészta másik felével ugyanígy járunk el.

Ha kész vagyunk a galuskával, akkor szükség lesz egy teflonnal bevont lábasra vagy egy jókora serpenyőre, amibe 2 dl vegán főző krémet öntünk. A főzőkrém poharát kiöblítjük egy dl vízzel és ezt is hozzáadjuk, majd felforraljuk.

Amíg felforr felütünk 5 tojást és egy habverővel felverjük. Ha a főzőkrém forr, ízesítjük egy leveskockával, ízlés szerint borssal és sóval, majd jöhet a galuska is bele. Közepes fokozaton folyamatos kevergetés melett 5 percig főzzük. Ez idő alat szinte maradéktalanul magába szívja a galuska a főzőkrémet, majd beleöntjük a tojásokat és egészen addig pároljuk, amíg a jól besűrűsödik. Ha elkészült félrehúzzuk és tálaljuk.

Jó étvágyat!