Márványos foszlós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Márványos foszlós kalács

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 5 ek cukor
  • 5 dkg vaj margarin
  • ízlés szerinti mennyiségű citromhéj (Egy ökölnyi citrom teljes héja vékonyan)
  • annyi kakaópor, amennyitől a tészta szép csokiszínű lesz (kb egy ek holland kakaópor)

Csokikrém:

  • kb 2-3 dkg vaj vagy margarin
  • fél tábla (4-5 dkg tejcsoki)
  • 2 kk holland kakaópor

Elkészítése:

A dagasztó tálba belemorzsolom az élesztőt és beleteszek egy ek cukrot, majd a melegített tej felét. A dagasztótálat forgatva feloldom az élesztőt a cukorral.

A feloldás után nagyon enyhén bemelegített sütőbe teszem. A kovász pár perc alatt elkészül. Ráteszem a konyhamérlegre és belemérem a lisztet, beleteszem a tojássárgáját, sót, valamint belereszelem a citromhéjat, végül a maradék cukrot.

Alaposan kidolgozom, végül hozzáteszem a felolvasztott margarint (ettől lesz jó foszlós).

Kidolgozom, amíg a tészta felveszi a margarint és az éppen bemelegített, langyos sütőbe teszem kelni.

A tésztát szétválasztom miután megkelt. Az egyik felét újra kidolgozom a kakaóporral.

Amíg a tészta kel, addig margarinnal kikenem a sütőformát és liszttel meghintem.

Egy kis tálkába beteszek kis margarint és felolvasztom. Beleteszem a csokit és megvárom amíg magától elolvad, majd újra egy pillanatra a mikróba teszem, hogy folyékony legyen. Ezután beleteszem a kakaóport és alaposan összekeverem.

A megkelt tésztákat kettévágom. A sütőformába teszek egy fehér tésztát, majd mellé egy kakaósat. Ezt megismétlem. Végül hagyom kelni a tésztát, addig a sütőt előmelegítem 200 fokra.

A sütőformában lévő tésztát lekenem vízzel (ettől lesz ropogós). A megkelt tésztát betolom a sütőbe és szép pirosra sütöm.

Miután a kalács elkészült a csokiszószt kocsonyás állagúra hevítem (elég rátenni a friss sütire). A formából kivett kalácsot a csokikrémmel körbekenem.