Hozzávalók:
Fontos kellékek:
Az átlátszó zselatinhoz:
A színes zselatinhoz:
Elkészítése:
Először az átlátszó zselét készítjük el. Ez lesz az alap, amibe a minta kerül.
A zselatint 100 ml vízzel elkeverjük és hagyjuk állni 10-15 percig, amíg összeáll.
A víz többi részét a cukorral és borkősavval elkeverjük, majd közepes lángon addig kevergetjük, amíg ki nem tisztul a víz és a cukor feloldódik. Ezután levesszük a tűzhelyről. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel!
Hozzáadjuk az összeállt zselatint és addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik.
A kész zselatint tölthetjük akár desszertes tányérba, keverő tálba, vagy akár szilikon formába is, nem kell kibélelni. Utóbbinál ügyeljünk rá, hogy előbb egyenletes felületre tegyük a formát, hogy utána ne loccsantsuk ki belőle a zselatint ha megfogjuk a forma széleit.
Hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük hűtőbe pár órára vagy akár egy éjszakára pihenni, amíg teljesen megdermed. A nem megfelelően dermedt zselatinban szét fog folyni a színes zselatin!
A színes zselatinhoz a zselatin port 5 ek vízzel elkeverjük és hagyjuk 10-15 percig teljesen összeállni.
A tej felét a cukorral, vanília aromával összekeverjük és közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik benne, majd lehúzzuk a tűzről. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel!
Hozzáadjuk a maradék tejet és a zselatint, majd addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik.
A zselatint kedvünk szerint színezhetjük és ízesíthetjük aromával, színezékkel és fecskendőbe töltve zselé formázó tűkkel tetszőleges mintákat nyomunk az áttetsző alap zselatinba.
Ha elkészültünk, pár órára hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, a formát pár percre langyos vízbe helyezzük, majd kiborítjuk a formából egy sima felületre, vagy pedig egy piskóta lapra.