Töltött papucs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött papucs

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 30 g friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 1 dl langyos víz

Töltelék:

  • sajtkrém, tejföl vagy pizza szósz
  • felvágott, szalámi vagy sonka
  • kukorica, szelt hagyma
  • savanyú uborka, erős paprika
  • reszelt sajt
  • szeletelt paradicsom

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tejet, vizet és a tojást egy edénybe mérjük és kézi haverővel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, cukrot és a vajat, majd ezekkel is jól összekeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a lisztet hozzáadva alaposan összegyúrjuk. A tésztát hólyagosra dagasztjuk.

A tésztát latakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd 10 részre osztjuk és gömbölyítjük. Letakarva kelesztjük kb 10 percig.

Egy tésztát kb 10 cm hosszúra, ovális alakúra nyújtjuk. Derelyevágóval az egyik szélén kb 1 cm szélesen, a tészta széle mentén bevágjuk a tésztát, figyelve, hogy a tetején ne vágjuk át! A másik szélén is megismételjük a vágást. A bevágott tésztarészeket 2-2 szálra vágjuk. Az egyik oldalon összetekerjük, a végét összecsípjük, majd a másik oldalára ráhajtjuk és a tészta szélén végigfuttatjuk, majd a végét hozzácsípjük a tészta aljához. A másik szállal is így járunk el.

Az így kialakított papucsokat sütőpapíros tepsire tesszük. Megkenjük sajtkrémmel, tejföllel vagy pizza szósszal és tetszőleges feltéttel megrakjuk. A szlélt felvert tojással lekenjük.

200 fokra melegített sütőben kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.