Créme brûlée fánkok

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Créme brûlée fánkok

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek cukor
  • csipet só

Krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 4 ek cukor

Máz:

  • 300 g cukor

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, egy ek cukrot teszünk bele és felfuttatjuk benne az elmorzsolt élesztőt.

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, cukorral, a tojások sárgájával és a felfuttatott élesztős tejjel, majd folyamatos eldolgozás mellett hozzáadagoljuk a folyós, de nem forró margarint. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.

Meleg helyen, letakarva 1 órán át kelesztjük.

Lisztezett deszkán a tésztát jól átgyúrjuk, kb 4 cm vastagra nyújtjuk és tenyérbelső méretű szaggatóval köröket szaggatunk ki belőle. Nekem 8 db lett. Miután kiszaggattuk a köröket, letakarva még pár percig kelni hagyjuk.

A krémhez a pudingport elkeverjük a két féle cukorral, pár kanál tejjel, majd hozzáadjuk a tej többi részét és folyamatos keverés mellett, lassú tűzön nagyon sűrű krémet főzünk belőle.

Bő olajat hevítünk, majd közepes lángon hármasával megsütjük benne a fánkokat. Először az egyik felüket egy percig, fedő alatt, majd a másik felüket ugyanígy. Papírtörlőre szedjük és hagyjuk kissé hűlni.

A krémet hegyes végű habzsákba töltjük, megbökjük vele a fánkok szalagját és ezen át megtöltjük a fánkokat. Ami kibuggyan, egyszerűen töröljük le. Szúrt felével felfele döntsük őket egymásnak.

Egy sütőrácsot a mosogató fölé helyezünk. A cukrot kis lábasban felhevítjük, karamellizáljuk, majd a legalacsonyabb lángra állítjuk. A fánkok egyik oldalát belemártjuk és a csupasz felükkel lefele rács felett hagyjuk őket megszilárdulni. Amíg megszilárdulnak, lehúzzuk a tűzről a karamellt is.

Amikor már megszilárdultak, visszatesszük a tűzre a karamellt és most a csupasz felüket mártjuk bele és a megszilárdult felükkel tesszük a rácsra.

Amikor a másik felük is megszilárdult és kihűlt, fogyaszthatjuk őket.