Pihe-puha szilvás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pihe-puha szilvás pite

Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 3 ek porcukor
  • 1 csomag sáfrányos sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 1,5 ek 20 %-os tejföl
  • 1-2 csipet só

Pudingporos-tojásos krém:

  • 3 tojássárgája
  • 5 tojásfehérje
  • 1 tasak vaníliás,vagy jelen esetben tejszínes pudingpor
  • 1 ek 20 %-os tejföl
  • 4 ek kristálycukor
  • 13 db kemény, nem túlérett szilva
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 evőkanál pirított zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa

Elkészítése:

Vegyük a robotgép tálját elő és mérjük bele a hozzávalókat: a lisztet, a cukrot a vaníliás cukorral, sütőporral, sóval elkeverjük, ezután a vajat kockázzuk bele.

Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, majd összegyúrjuk.

Egy 25*35 cm-es magas szélű tepsit vegyünk elő és vajazzuk ki, majd liszttel szórjuk meg.

Lisztezett deszkán a tésztát a tepsi nagyságnál picit nagyobbra nyújtjuk, körülbelül fél cm vastagra és beleterítjük a tepsibe úgy, hogy pereme legyen. Megböködjük egy villával az alját és hűtőbe tesszük amíg a töltelék elkészül.

Később mikor a töltelék elkészült, meghintjük a tésztát 2 evőkanál morzsával (vékonyan, csak annyi kell, hogy a szilva levét felszívja), megszórjuk a fele fahéjjal, kirakjuk a kimagozott, negyedelt szilvával (vágott felével felfelé), rászórjuk a maradék morzsát, majd a maradék fahéjjal megszórjuk.

A tojásfehérjéket 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Egy külön edényben a tojássárgákat a maradék cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tejfölt is. A pudingpor ezután kerül bele és végül a fehérjehabot óvatosan a pudingporos sárgájához keverjük.

A masszát ráöntjük a szilvára, elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben, 60 percig sütjük, alsó-felső sütéssel. Félidőben takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen a teteje.

Hagyjuk a sütőben még 5 percig miután elzártuk a sütőt. Akkor jó, ha szilárd a tetején a piskóta!