Madártej

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Madártej

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 5 tojás
  • 40 ml vaníliaaroma
  • 3 ek porcukor
  • 100 g kristálycukor
  • 2 csipet só

Elkészítése:

Két keverőtálba szétválasztjuk a tojásokat.

A fehérjéhez egy csipet sót adunk, majd kézi mixerrel elkezdjük habbá verni. Hozzáadjuk a porcukrot és kemény habbá verjük.

Egy edénybe beleöntjük a tejet, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát és felforraljuk. Egy kanál segítségével kis felhőket szaggatunk a felvert tojásfehérje habból a forró tejbe, majd főzzük meg. 3 perc után forditsuk meg a habfelhőket és további 3 percig főzzük a másik oldalukat is.

Amikor megfőttek, egy nagyobb tányérra szedjük és hűtőbe tesszük tálalásig.

A tejet félretesszük és langyosra hűtjük.

A tojássárgákat 1 csipet sóval felverjük és közben a cukrot hozzáadjuk. Amikor már habos, hozzáadunk egy keveset a langyosra hűlt tejből és elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet is és jól elkeverjük. Visszaöntjük az egészet a tejes fazékba és addig főzzük amíg be nem sűrűsödik. Ha elkészült kihütjük tálalásig hűtőben tartjuk.

A tojásfehérje habbal tálaljuk.