Sütőben sült fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sütőben sült fánk

Hozzávalók:

  • 250 gramm finomliszt
  • 135 gramm tej
  • 4 gramm száraz élesztő (vagy 15 gramm friss)
  • 1 tojássárgája
  • 10 gramm cukor
  • 25 gramm vaníliás cukor
  • ízlés szerint reszelt citromhéj (lehet szárított)
  • 25 gramm puha vaj
  • csipet só
  • ízlés szerint lekvár
  • ízlés szerint porcukor

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral. A tej kb kétharmadát beleöntjük egy tálba. A maradék tejben az élesztőt felfuttatjuk.

Ha felfutott az élesztő, akkor a tészta többi összetevőjével jól összegyúrjuk és dagasztjuk. Természetesen ha nem elég a tej vagy liszt, akkor tehetünk még bele.

1 órát pihentetjük letakarva meleg helyen.

Ha megkelt, kivesszük és kinyújtjuk, mintha szalagos fánkot nyújtanánk, és kiszaggatjuk. A fánkokat rátesszük a sütőpapíros tepsire. Az ujjunkkal egy kis lyukat nyomunk a közepébe, amibe egy kis (barack) lekvárt teszünk.

Ezt a sütőbe egy kis tálka víz társaságában betesszük 50 fokra 15-20 percre.

Megsütjük 190 fokon 15 perc alatt (a sütés alatt is bent hagytam benne a vizet).

Ha kész, akkor megporcukrozzuk és megesszük.

Jó étvágyat!