Hozzávalók:
Csokoládéglazúrhoz:
Díszítéshez:
Elkészítése:
A dió kb 1/4-ét durvára felaprítottam, a többit finomra őröltem.
A vajat felolvasztottam, a csokoládét darabokra tördeltem, és a meleg vajban hagytam felolvadni. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A tojássárgáját fehéredésig kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadtam a csokoládés vajat, a diót és a konyakot, végül a lisztet, és simára kevertem.
Óvatosan beleforgattam a habot. A masszát egy 24 cm átmérőjű kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tortaformába öntöttem, és 175 fokon 10 percig sütöttem, majd 150 fokra csökkentettem a sütő hőmérsékletét, és még kb. 40 percig sütöttem.
A glazúrhoz a habtejszínt felfőztem a cukorral, hozzáadtam a darabokra tördelt csokoládét és kis darabokban a vajat, közben kevergettem, amíg sima nem lett. 2-4 órán át állni hagytam, majd a kihűlt tortára kentem. Dióval díszítettem.