Tepertős szilvalekváros csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tepertős szilvalekváros csiga

Hozzávalók:
Tészta:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg tönköly búzaliszt
  • 1,5 tk só
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • 3 ek fehérbor
  • 3 ek étolaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 15 dkg jogjurt
  • langyos víz

Töltelék:

  • kb 25-30 dkg darált tepertő
  • 1 üveg házi szilvalakvár (kb 30 dkg)

Elkészítése:

Egy tálba szitáljuk a száraz hozzávalókat, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot, a bort, az olajat és elkezdjük összegyúrni annyi langyos vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

Lefedve 45 percre hűtőbe tesszük.

Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb 60*40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a tepertő 2/3-ával, majd szimplán meghajtjuk (képzeletben három részre osztjuk a tésztát, a bal oldali részt középre hajtjuk, majd erre ráhajtjuk a jobb oldali rész ). Lekenjük a maradék tepertővel és duplán meghajtjuk (a tésztacsík alsó és felső részét visszahajtjuk a középvonalig, végül félbehajtjuk mint egy könyvet) és hűtőbe tesszük 45 percre.

A tésztát ismét kinyújtjuk 35*60 cm-es nagyságúra. Megkenjük lekvárral és feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel kb 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Konyharuhával letakarjuk és kelni hagyjuk legalább 45 percig.

200 °C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.