Mascarponés málnatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
19 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mascarponés málnatorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tésztához:

  • 8 tojás
  • 160 g cukor
  • 200 g liszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só

Krémhez:

  • 500 g fagyasztott málna
  • 20 g zselatin
  • 500 ml habtejszín
  • 200 g porcukor
  • 250 g mascarpone

Díszítéshez

  • szeder, málna, áfonya, virágok ízlés szerint

Elkészítése:

Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük.

A lisztet és a sütőport elkeverjük és apránként a tojássárgájához adjuk, egynemű masszává keverjük. A tojásfehérje habot részletekben hozzáadjuk a tojássárgás masszához és a tál alja felől, körkörös mozdulatokkal óvatosan elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze.

24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a piskótatésztát beleöntjük, majd elegyengetjük.

Előmelegített sütőben 175 fokon kb 30 percig, tűpróbáig sütjük.

A megsült piskótát kivesszük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg a piskóta kihűl elkészítjük a málnás krémet. A fagyasztott málnát kiolvasztjuk és szűrőn lecsepegtetjük. A tejszínt habbá verjük, majd mikor már majdnem teljesen kész, akkor hozzáadjuk a mascarponét és a lecsepegtetett málnát. Ha elkevertük hozzáadjuk a cukrot. A zselatint egy kevés vízben elkeverjük, mikróban felmelegítjük, majd, ha picit langyosság hűlt, a krémhez keverjük.

A piskótát három egyenlő lapra vágjuk. A tortaforma alját levesszük és egy tálcára tesszük a forma oldalát. Azért nem hagyom rajta a forma alját, mert így egyből arra tálcára kerül a tortám, amin tálalni szeretném és nem kell majd a kész tortával zsonglőrködnöm, mikor elkészül. Kibéleljük sütőpapírral a forma oldalát, majd beletesszük az első tortalapot. Ráhalmozzuk a krém 1/3 részét, elegyengetjük, majd rátesszük a következő tortalapot, újabb réteg krém, majd az utolsó tortalap. A megmarad krémből annyit teszünk a torta tetejére, hogy szépen elfedje az utolsó piskótát.

1-2 órára hűtőbe tesszük, míg a krém szépen megdermed.

Ezután jöhet a díszítés. A tortáról levesszük a tortaformát és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A megmaradt málnás krémmel tetszőlegesen díszítjük. Én a képen szederrel, áfonyával és sóvirággal díszítettem, de számtalan variáció lehetséges. Ha szépen sikerül a rétegezés, akkor az oldalát nem mindig szoktam krémmel bekenni, hiszen a nude torták igen kedveltek manapság.

Kellemes időtöltést kívánok az elkészítéséhez és örömteli pillanatokat az elfogyasztásához!