Csipkebogyós crostata

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csipkebogyós crostata

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 kk sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 ek hideg víz (szükség esetén)
  • kb 4-5 ek csipkelekvár
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A lisztet összevegyítjük a porcukorral, a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, szükség esetén kevés vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

A tésztát folpackba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük.

A tészta 3/4-ed részét enyhén lisztezett sütőpapíron, 28 cm-es nagyságú kör alakúra kinyújtjuk. A tészta szélét egy pizzavágóval 1 centiméterenként bevagdossuk úgy 5-6 cm mélyen, majd a 1-1 tésztacsíkot keresztbe hajtunk.

3. A tésztát átemeljük a tepsire, az alját villával megszurkáljuk és rákenjük a lekvárt. A maradék tésztát ujjnyi szélesre vágjuk és berácsozzuk vele a pite tetejét.

Lekenjük a tetejét enyhén felvert tojással és 180 °C-os sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.