Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás pite

Hozzávalók egy 23*34 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 közepes citrom reszelt héja
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg zsír
  • 3 evőkanál tejföl
  • 6 gramm sütőpor

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • fahéj ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • 3 evőkanál búzadara

A pite lekenéséhez:

  • 1 kisebb tojás felverve

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre osztjuk és hideg helyre tesszük, amíg a töltelék elkészül.

Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ízlés szerint megszórjuk cukorral és őrölt fahéjjal. Kis idő után a levétől kinyomkodjuk, majd a búzadarát hozzákeverjük.

Az egyik tésztát a tepsi méretre nyújtjuk, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe és megszórjuk zsemlemorzsával. Elterítjük rajta az almát, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával. A tetejét lekenjük felvert tojással és villával megszurkáljuk.

180 fokra melegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.