Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
A tésztához egy tálban a lisztet a sóval elkeverem, majd a kockára vágott puha margarint a liszttel apróra morzsolom. Kanalanként hozzáadom a jeges vizet és alaposan átgyúrom.
A tésztát lisztezett deszkára teszem, jól átgyúrom hogy puha, sima tésztát kapjunk, majd két részre vágom úgy, hogy az egyik nagyobb darab legyen, ez lesz a pite alja. A kisebbik fele lesz a pite teteje. Folpackba csomagolom a két tesztát és fél órára hűtőbe teszem.
A töltelékhez az almákat megpucolom és ujjnyi kockákra vágom, majd elkeverem a reszelt citromhéjjal és a fűszerrel.
Egy közepes fazékban a cukrot felolvasztom, karamellizálom, majd óvatosan hozzáöntöm a vizet. Vigyázat, a gőz felcsap, biztos távból öntsük rá! Ezután addig kevergetem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A cukros vízhez adom a fűszeres almakockákat, majd közepes lángon, fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzöm.
Egy pite formát vékonyak kivajazok és liszttel meghintek. A hűtőből kiveszem a nagyobbik darab tésztát, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom. Akkorára nyújtom, hogy a formába szépen illeszkedjen. Ezután a tésztát a formába egyengetem, belenyomkodom, villával megszúrkálom, kilógó részeit levágom.
Előmelegített sütőben 160 °C-on aranybarnára sütöm, majd hagyom kihűlni.
A tészta kisebbik felét lisztezett deszkán kinyújtom, majd vagy akkora alakúra nyújtom hogy majd a pite tetejét szépen befedje, vagy pedig tetszőleges formákat szaggatok ki belőle amivel a pite tetejét díszíthetem. Én itt a levél minta mellett döntöttem, a maradék tésztából pedig virágokat formáztam.
A pitét befedem a tésztával, majd tejjel lekenem és cukorral meghintem.
Előmelegített sütőben 160 °C-on addig sütöm a piténket, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ezután hagyom teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva tálalom.