Vaníliakrémmel töltött fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vaníliakrémmel töltött fánk

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1,3 dkg élesztő
  • 1 tojássárga
  • 1,5 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • kb 1 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek rum
  • csipet só
  • 3 dkg puha vaj

Vaníliás krém:

  • 1 cs főzés nélküli vaníliás krémpor
  • 2 dl hideg tej

Elkészítése:

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá 1 tk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A lisztet keverjük össze egy csipet sóval.

A keverőtálba tegyük bele a tojássárgát, adjuk hozzá a rumot és a felfuttatott élesztőt és keverjük össze. Ezután szitáljuk rá a lisztet, szórjuk rá a citromhéjjal összekevert cukrot, majd robotgéppel kezdjük el dagasztani a tésztát (amennyiben szükséges egy kevés tejet még adhatunk hozzá, mert egy lágyabb tésztát kell hogy kapjunk).

Amikor a tészta már összeállt, apránként csipkedjük hozzá a puha vajat és dagasszuk tovább még pár percig, hogy elváljon az edény falától. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!

Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és szaggassuk ki ízlés szerinti méretű fánkszaggatóval. A leeső részeket gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk és szaggassuk ki (én 4 cm-es szaggatóval szaggattam ki a tésztát).

Ezután takarjuk le egy konyharuhával a kiszaggatott fánkokat és kb 30 perc alatt kelesszük újra.

Egy serpenyőbe öntsünk kb 5 dl étolajat, majd forrósítsuk fel.

Ezután helyezzünk bele pár darab fánkot úgy, hogy az eddig felül lévő fele kerüljön alulra, fedjük le a serpenyőt, és süssük szép barnára, majd fordítsuk meg a fánkokat, és FEDŐ NÉLKÜL süssük a másik felét is szép barnára (én üvegfedővel fedem le, így látom mikor sült meg az alja, és akkor átfordítom).

Ezután szedjük ki törlőpapírra, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A hideg tejjel keverjük simára a krémport, majd robotgéppel először alacsony, majd magas sebességen keverjük pár perc alatt kemény habbá.

Ezután töltsük bele egy habzsákba, majd a fánkot oldalról szúrjuk fel és töltsük meg a vaníliakrémmel.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a megtöltött fánkokat, majd úgy kínáljuk.