Túrósbukta torta

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Túrósbukta torta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 marék cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 egész tojás

Töltelék:

  • 25 dkg félzsíros túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 3 evőkanál búzadara

Kenéshez:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz
  • szóráshoz 1 evőkanál vaníliás porcukor

Elkészítése:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, csipet sót és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már összeállt a tészta, akkor az olvasztott vaj és olaj keverékét apránként beledolgozzuk.

Addig dagasztjuk a tésztát, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edény falától és a kezünktől.

A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.

Amíg kel tészta, addig elkészítjük a túrót tölteléket. A túrót villával összetörjük. Beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a tojásokat, a csipet sót, a búzadarát, a mazsolát és az egészet jól összekeverjük.

Ha megkelt tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk és kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy tejes bögrével kiszaggatjuk vagy négyzeteket vágunk belőle. A tészta közepébe teszünk egy púpos teáskanál tölteléket, majd a tésztát összecsípjük és gombócot formálunk belőle.

Egy 26 cm-es tortaformát kikenjük olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral és sorban belerakjuk a megtöltött buktákat. A tetejét lekenjük felvert tojással és 30 percig újra kelesztjük.

A sütött 180 fokra előmelegítjük. Ha megkelt a bukta torta, akkor újra lekenjük tojással és betoljuk a sütőbe. Kb 35 percig sütjük vagy amíg szép piros nem lesz.

Még forrón cukros vízzel lekenjük, hogy szép fényes legyen.

A tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk még langyosan.

Tipp:

A jó keltészta titka a kelesztés!