Puncskrémes, szilvás kocka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Puncskrémes, szilvás kocka

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 150 ml meleg víz
  • 150 ml étolaj
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
  • 3 ek kakaópor
  • kb 40-50 dkg érett szilva
  • 2 tk őrölt fahéj

Puncskrém:

  • 3 dl tej
  • 1 tasak puncsos pudingpor
  • 2 ek rum
  • 10 dkg lágy vaj
  • 10 dkg porcukor

Tetejére:

  • 5 szem szilva
  • 4 ek cukor

Elkészítése:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, egy 20*30 cm-es tepsibe sütőpapírt fektetünk.

A szilvát kimagozzuk, félbe vagy negyedekbe vágjuk és a vágott felével felfelé kirakjuk a tepsibe, majd megszórjuk fahéjjal.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a sóval habot verünk. A sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet, az olajat és hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezután hozzáforgatjuk a tojáshabot is.

A massza felét a szilvára simítjuk, a maradékhoz hozzákeverjük a kakaóport és a sárga tésztára simítjuk. Egy villával kissé megcsíkozzuk, hogy márványos legyen és kb 40 perc alatt (tűpróbáig) megsütjük.

Közben elkészítjük a krémet és a szilvapürét. A pudingot megfőzzük a tejben, majd folpacckal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön és kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd tovább keverve hozzáadjuk a rumot és a pudingot.

A püréhez a kimagozott szilvát kisebb darabokra vágjuk és a cukorral együtt puhára főzzük, majd egy botmixerrel pürésítjük és szitán átszűrjük. Visszatesszük a tűzre és sűrű, lekvár állagúra főzzük, ezután egy kislyukú habzsákba töltjük.

Ha a sütemény megsült, rácsra borítva kihűtjük és a szilvás felére rákenjük a krémet, majd szilvapürével díszítjük.