Vadas marha

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
210 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Vadas marha

Hozzávalók:
A leveshez:

  • 50 dkg marha fehérpecsenye
  • 4-5 nagy szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 közepes zeller
  • 1-2 fej karalábé
  • 8-10 szem kelbimbó
  • 4-5 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • só, bors, egész bors, kurkuma, őrölt kömény, gyömbér, petrezselyem, zellerlevél ízlés szerint

A mártáshoz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • szemes bors, boróka bogyó, koriander
  • 5-6 db babérlevél
  • ecet
  • mustár
  • 4 dl tejföl
  • 3 ek liszt
  • 4 ek cukor
  • olaj

Tálaláshoz:

  • 50 dkg spagetti

Elkészítése:

A leves hozzávalóiból a szokott módon levest főzök.

Leszűrőm és a leszűrt levesből kiveszek kb 1-1,5 l-t.

A leveléhez hozzáadom a megpucolt vöröshagymát, illetve a fűszereket. Ecettel ízesítem és addig főzöm, amíg a hagyma megfő.

A levesből kivett zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, kelbimbó, burgonya, karalábé, zeller) villával összetöröm.

A cukrot karamellizálom és az újra főzött, újra leszűrt levessel felengedem és addig melegítem, amíg a cukor teljesen elolvad a levesben.

Egy másik edényben, kevés felforrósított olajon megpárolom, pirítom a főtt, összetört zöldségeket. Megszórom a liszttel és a karamellizált levessel felöntöm. Nem feltétlenül kell hozzá az egész. Ha sűrű, még utólag is tudom hígítani.

A tejfölt kikeverem az ízlés szerinti mustárral és ezt is a mártáshoz adom. Ha úgy érzem, hogy még mindig szükséges, akkor még adok hozzá a karamellizált levesből. Ahogy összeforraltam, készen is van.

A levesben főtt húst felszeletelem és a kifőtt spagettivel, a kész mártással tálalom.

Jó étvágyat!

Tipp:

A zöldségeket sosem turmixolom, így rusztikus (darabos) mártást kapok, én így szeretem.
Persze, ha valaki krémesebben szereti, akkor pépesítse a turmixszal.