Diós torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
25 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Diós torta

Hozzávalók egy 24*36 cm-es tepsihez:
Piskotához:

  • 20 tojás
  • 8 ek víz
  • 28 csapott ek cukor
  • 2 citrom héja
  • 2 cs sütőpor
  • 28 ek finomliszt

Krémhez:

  • 50 dkg vaj
  • 75 dkg mascarpone
  • 75 dkg porcukor
  • 90 dkg darált dió
  • 1 evőkanál rumaroma

Továbbá:

  • kóla
  • 20 dkg darált dió
  • felezett dió

Elkészítése:

Piskóta:

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem. Hozzáadom a tojássárgákat, vizet és a reszelt citromhéjat, legvégül beleforgatom a sütőporral elkevert lisztet.

A tepsit kivajazom és kilisztezem. Az elkészített piskótából vagy 4 lapot sütök külön, vagy két részletben sütöm meg a lapokat és összeállítás előtt vágom majd 2-2 lapra a piskótákat.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütöm a piskótákat (ha külön sütünk 4 lapot, akkor a sütési idő laponként rövidülni fog!). Tűpróbát végezzünk, majd rácson hűtsük ki a lapokat.

Krém:

A vajat, a porcukorral, rumaromával és a mascarponéval robotgéppel magas fokozaton kb 8 percig habosítom, majd beleforgatom a diót is. Együtt addig habosítom, amíg egy nagyon könnyű, fehéres diókrémet kapok.

Összeállítás:

Egy kanál segítségével kólával locsolom meg a lapokat, majd megkenem ujjnyi vastagon a krémmel és egymásra rétegezem a lapokat. Annyi krémet hagyok, hogy kívülről is körbe tudjam kenni, majd darált dióval megszórom és felezett dióval díszítem.