Pavlova fűszeres birsalmával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pavlova fűszeres birsalmával

Hozzávalók:
Pavlovához:

  • 4 tojásfehérje (nagy)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1/2 tk ecet (10%-os)
  • csipet só

Fűszeres birsalmához:

  • 1 kg birsalma
  • 3-4 ek kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 citrom leve
  • víz

Mascarponés birsalmakrémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 dl cukrászhab
  • az előzőleg pépesített birsalma
  • 5 dkg csokoládé

Elkészítése:

A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy gáztepsin lévő sütőpapírra formázzuk a kemény habból egy nagyobb és egy valamivel kisebb kört (a közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen).

Helyezzük be 100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni, mielőtt kivennénk a sütőből.

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

A birsalmát hámozzuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, facsarjuk rá a citromlevet és főzzük puhára.

Amikor a birsalma puhára főtt, hűtsük ki egészen, majd tegyük át egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le. Ezután 3-4 evőkanálnyit botmixerrel pépesítsünk, a maradékot pedig tegyük félre.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a birsalmapépet is.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a krémhez (csakis annyi habot keverjünk a krémhez, hogy megtartsa az állagát és ne legyen folyós).

Helyezzük tálcára a nagyobb habcsóklapot, majd kanalazzuk rá a mascarponés birsalmakrém felét. Ezután rakjuk rá az előzőleg lecsepegtetett és félretett birsalmának a felét, helyezzük rá a kisebb habcsóklapot, majd kanalazzuk rá a maradék krémet és rakjuk rá a maradék birsalmát.

A csokoládét olvasszuk fel, majd csorgassuk rá az elkészült pavlovára és rögtön tálaljuk.

Tipp:

A habcsóklapokat csakis közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a krémmel, mert különben eláznak a lapok a nedvességtől és nem lesznek finom ropogósak.