Hozzávalók:
A gombóchoz:
Elkészítése:
Először kiválasztjuk a megfelelő méretű edényt, amit elkezdünk hevíteni. A farhátat kettészedjük és a nyakkal, szárnyakkal együtt elkezdjük pirítani.
Amikor a hús némiképp lepirult, rászórjuk a finomra vágott hagymát, majd azt is aranybarnára pirítjuk. Rálocsoljuk a bort és hagyjuk, hogy zsírjára visszapiruljon.
Hozzáteszünk két gerezd felszeletelt fokhagymát, beleszórjuk a majoránnát, a kakukkfüvet és a tárkonyt, majd elkeverjük és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön, alacsony lángon a húsok puhulásáig főzzük.
A krumpligombóchoz a krumplikat héjában puhára főzzük. Még forrón lehúzzuk a héját, majd krumplinyomón áttörjük és szétterítjük egy vágódeszkán, hogy lehűljön. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót, rászórjuk a lisztet, ráütjük a tojássárgáját és az egészet összedolgozzuk a deszkán.
Nem szabad túlgyúrni, mert rágós lesz tőle!
A levest kb egy óra fövés után zöldségezzük: a sárgarépát és petrezselyemgyökeret kockázzuk vagy karikázzuk, a gombát szeleteljük és a levesbe szórjuk a fagyasztott zöldborsó társaságában, majd további 20 percig alacsony lángon rotyogtatjuk.
Ha kell, sóval, borssal, zöldfűszerrel utánízesítünk. Ízesítjük citromlével, majd kivesszük belőle a húsokat és félretesszük.
Kikeverjük a keményítőt a tejszínnel és beleöntjük a levesbe. A krumpligombóc tésztát enyhén belisztezzük és lisztezett kézzel koktélparadicsom nagyságú gombócokat formázunk belőle, amiket rögtön a levesbe dobunk.
Három perc alatt megfőzzük, majd tálalhatjuk is. Ehhez az omlós kacsahúst leszedjük a csontról és a levesbe rakjuk, majd tálalhatjuk is.