Kacsaraguleves burgonyagombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kacsaraguleves burgonyagombóccal

Hozzávalók:

  • 2 kacsanyak
  • 2 kacsaszárny
  • 2 kacsa farhát
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 ml fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 csipet majoránna
  • csipet kakukkfű
  • csipet morzsolt tárkony
  • 1 l alaplé
  • só, bors
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 2 fej gomba
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 ek citrom leve
  • 2 tk keményítő
  • 200 ml tejszín

A gombóchoz:

  • 2 krumpli (főzve, tisztítva 200 g)
  • só, bors
  • kevés szerecsendió őrölt
  • kb 60 g liszt

Elkészítése:

Először kiválasztjuk a megfelelő méretű edényt, amit elkezdünk hevíteni. A farhátat kettészedjük és a nyakkal, szárnyakkal együtt elkezdjük pirítani.

Amikor a hús némiképp lepirult, rászórjuk a finomra vágott hagymát, majd azt is aranybarnára pirítjuk. Rálocsoljuk a bort és hagyjuk, hogy zsírjára visszapiruljon.

Hozzáteszünk két gerezd felszeletelt fokhagymát, beleszórjuk a majoránnát, a kakukkfüvet és a tárkonyt, majd elkeverjük és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön, alacsony lángon a húsok puhulásáig főzzük.

A krumpligombóchoz a krumplikat héjában puhára főzzük. Még forrón lehúzzuk a héját, majd krumplinyomón áttörjük és szétterítjük egy vágódeszkán, hogy lehűljön. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót, rászórjuk a lisztet, ráütjük a tojássárgáját és az egészet összedolgozzuk a deszkán.

Nem szabad túlgyúrni, mert rágós lesz tőle!

A levest kb egy óra fövés után zöldségezzük: a sárgarépát és petrezselyemgyökeret kockázzuk vagy karikázzuk, a gombát szeleteljük és a levesbe szórjuk a fagyasztott zöldborsó társaságában, majd további 20 percig alacsony lángon rotyogtatjuk.

Ha kell, sóval, borssal, zöldfűszerrel utánízesítünk. Ízesítjük citromlével, majd kivesszük belőle a húsokat és félretesszük.

Kikeverjük a keményítőt a tejszínnel és beleöntjük a levesbe. A krumpligombóc tésztát enyhén belisztezzük és lisztezett kézzel koktélparadicsom nagyságú gombócokat formázunk belőle, amiket rögtön a levesbe dobunk.

Három perc alatt megfőzzük, majd tálalhatjuk is. Ehhez az omlós kacsahúst leszedjük a csontról és a levesbe rakjuk, majd tálalhatjuk is.