Gluténmentes őszibarack

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gluténmentes őszibarack

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 70 dkg rizsliszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg zsír
  • 30 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • a kisült tészta kikapart belseje
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek baracklekvár
  • 1 fiola rumaroma
  • 1 cs vaníliás cukor
  • kb 2 dl tej

A díszítéshez:

  • 1 fiola vérnarancs aroma
  • 1 fiola mandula aroma

A forgatáshoz:

  • kristálycukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és a tejet is. Sima tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát becsomagolva 1 órát pihentetjük hűtőben.

A pihentetett tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 180°C-on kb 15perc alatt világosra sütjük. Figyeljünk nagyon rá, elég ha egy kis színt kap, nem szabad túlsütni!

Még melegen kikaparjuk a sütik belsejét.

A kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt és a rumaromát is, majd a vajat és végül a tejet apránként adagolva hozzáadjuk. A masszának jól formázható “kókuszgolyó” masszának kell lennie.

2-2 gömböt egy kiskanál segítségével megtöltjük, majd összeragasztjuk azokat.

Az aromákat 1-1 kis tálba öntjük két-két evőkanál vízzel hígítjuk és foltokban megkenjük a barack felületét, majd azonnal kristálycukorba forgatjuk a sütiket.

Érdemes hagyni pár órát szikkadni, ezt követően fogyasztható is. Az elkészült barackok jól tűrik a fagyasztást!
Ebből a mennyiségből nekem 45 db sütim lett.

Tipp:

Szeptember 4-re, a lányom esküvőjére készült ez a finomság.