Túrós pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós pite

Hozzávalók egy 25*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 35 dkg finom vagy süteményliszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kis pohár tejföl (14 dkg)
  • csipet só
  • 5 dkg cukor

Töltelék:

  • 75 dkg tehentúró
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojásfehérje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • vanília kivonat vagy vaníliás cukor
  • ízlés szerint mazsola

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

Először készítsük el a tésztát. A puha vajat vagy margarint a cukorral kezdjük el kihabositani, majd mikor ez megvan, akkor keverjük hozzá a tejfölt és végül a száraz hozzávalókat, majd gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Ha túl lágy, pici lisztet adjunk hozzá még.

Ha kész a tészta, akkor csomagoljuk folpackba és kb fél órára tegyük hűtőbe.

A töltelékhez a túrót törjük át, majd adjuk hozzá a vaníliát, citromhéjat, keményítőt esetleg mazsolát és alaposan keverjük el. A tojások fehérjét kezdjük habositani, apránként hozzáadva a cukrot. A kész habot és túrót forgassuk össze óvatosan.

A tésztát osszuk két részre, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre. A kinyújtott tésztát tegyük sütőpapírral bélelt vagy vajazott és lisztezett tepsibe, majd erre helyezzük egyenletesen a túró tölteléket, majd a másik kinyújtott tésztával fedjük be.

A tetejét tojássárgájával lekenjük és mehet a sütőbe kb 1 órára 180 fokra alul felül sütéssel (sütő függő!).