Céklaburger

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Céklaburger

Hozzávalók:
Hamburgerbucihoz:

  • 30 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 csomag rozskovász (vagy még egy csomag instant élesztő)
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1,25 dl növényi tej (nálam szója)
  • 70g növényi joghurt (nálam ez is szója)
  • tetejére: pici vízzel elkevert ketchup + magvak (chia, len, szezám)

Cékla “húspogácsa”:

  • 2 pici cékla
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1 evőkanál sörélesztő pehely
  • 2-3 evőkanál teljeskiőrlésű tönkölyliszt (vagy bármilyen liszt)
  • só és bors
  • füstölt pirospaprika (opcionális)

Elkészítése:

Hamburgerbuci:

A növényi tejet langyosítsuk fel, így könnyebben megkel majd a tészta. Azt imádom az instant élesztőben, hogy mehet azonnal a liszthez. Így mindent egy tálba mérünk, alaposan összegyúrjuk, majd félretesszük kelni 60 percig.

Kelesztés után átgyúrjuk és 4 vagy, ha óriás bucikat szeretnénk 2-be osszuk. Gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Letakarjuk és további 30 percig percig kelesztjük.

Ha letelt az idő, a tetejüket megkenjük pici vízzel elkevert cukormentes ketchuppel és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Cékla “húspogácsa”:

A céklát, a vöröshagymát és fokhagymákat aprítógépben ledaráljuk (ha nincs akkor lereszeljük). Megsózzuk és 20 percig pihentetjük, hogy kissé levet engedjen.

Ez után ment bele a bors, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál csicseriborsóliszt, 1 evőkanál sörélesztőpehely és kb 2-3 evőkanál tönkölyliszt (amennyit felvesz). Összegyúrjuk, majd serpenyőben kevés olajon kisütjük.

Összeállítás:

Miután kész a buci és a pogácsa is már csak össze kell állítanunk a hambugert.

Igazából innen már ízlés dolga. Az enyémbe került spenótlevél, lilahagyma, erőspaprika, paradicsom, növényi sajt, vegán majonéz, mustár, erős pista (paprikakrém).

És kész is, élvezzük az ízeket!