Székelykáposzta knédlivel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Székelykáposzta knédlivel

Hozzávalók:
Székelykáposzta:

  • 1 kg sertéscomb
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy pohár tejföl (330 g)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek finomliszt
  • só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • olaj
  • fűszerpaprika

Knédli:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • kb 1,5 dl víz
  • 1 tk só
  • 1 kk cukor
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

Az apró kockára vágott hagymát a felforrósított olajon megpirítjuk, majd rádobjuk a kockára vágott húst és fehéredésig sütjük.

Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük pici vízzel, hogy ne égjen meg a paprika. Rátesszük a kockára vágott paradicsomot, paprikát, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köményel.

Amikor a hús félig elkészült, akkor beletesszük a zúzott fokhagymát, babérlevélet és a kinyomkodott savanyú káposztát, majd felöntjük annyi vízzel hogy ellepje.

Mikor megpuhult a hús és a káposzta, akkor csomómentes habarást készítünk a lisztből és a tejfölből, amit az ételhez adunk és jól elkeverünk. Pár perc alatt összefőzzük.

A knédlihez a lisztet egy tálba szitáljuk. A liszt közepébe egy mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet, beletesszük a cukrot és hagyjuk felfutni. Beletesszük a többi hozzávalót és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.

Miután a tészta megkelt, akkor órvatosan átmozgatjuk, majd három veknit formázunk belőle. Letakarva hagyjuk még 10 percig kelni.

Sütőpapíron, gőzön, egyesével 20 percig főzzük letakarva a knédlit (akinek nincs gőzönfőző edénye, az készítheti egy nagy edénybe, amibe rácsot állít és azon főzi meg a knédlit gőzben).