Irénke sütije

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Irénke sütije

Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsibe:
Tészta:

  • 3 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 dl joghurt
  • 120 ml étolaj
  • csipet só
  • 10 g vaníliás cukor
  • 25 dkg (gluténmentes) liszt
  • 50 g szemes mák
  • 1 kiskanál sütőpor

Krém:

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 5 evőkanál cukor
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 35 dkg áfonya

Tetejére:

  • 4 dl habtejszín

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el. A meggyet leszűrjük és a levét felfogjuk. A meggyléhez annyi vizet öntünk, hogy összesen 5 dl legyen.

A meggylében elkeverjük a cukrot, pudingport és a keményítőt, majd sűrű krémmé főzzük. A végén belekeverjük az áfonyát is. Ha nincs áfonyánk, akkor készítsük a leszűrt meggyel. Folpackkal lefedve kihűtjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat egy tálba tesszük és a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a joghurtot, olajat, sót, lisztet, sütőport és a mákot, majd az egészet csomómentesre keverjük.

A tepsibe sütőpapírt teszünk, majd a masszát belesimítjuk és kb 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróbát végezzünk!). A kisült lapot rácson kihűtjük.

A kihűlt lapra egyenletesen rásimítjuk a krémet, majd tejszínhabbal díszítjük a tetejét.

Tipp:

Mi nem szeretjük a túl édes dolgokat, ezért kevesebb cukrot tettem bele. Aki édesebben szereti tegyen hozzá többet.