Hozzávalók:
Leveshez:
Grízgombóc:
Elkészítése:
Leves:
A hozzávalókat összevágom(a borsót hüvelyesen egészbe teszem a levesbe de csak az utolsó 10 percbe) egy kevés olajat öntök a lábas aljára és erre dobom a zöldségeket kivéve a petrezselyem zöldet. Kis ideig ebbe pirítom ez kb 2-3 perc,majd felöntöm 2 l vízzel, ha kevésnek bizonyul öntök hozzá majd bele kerül a kimaradt hozzávaló a petrezselyem. A zöldségek puhulásáig főzöm.
Ezalatt amíg a leves fő, összeállítom a daragaluskát
A búzadarát átszitálom. A hideg zsírt kikeverem fakanállal, majd hozzáadom a tojást és ezzel tovább keverem. Megsózom és bele teszem az átszitált búzadarát. Az egészet összekeverem fél órát állni hagyom. Forróvízbe mártott kiskanállal gombóckákat formázunk belőle és
forró sós vízbe kifőzöm vagy a levesbe belefőzöm.