Kacsazsírban konfitált csirkemáj

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
170 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kacsazsírban konfitált csirkemáj

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemáj
  • 5 fej vöröshagyma
  • 6 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 tk morzsolt majoránna
  • 3 szál friss oregánó
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 4 db friss zsályalevél
  • 1/2 liter kacsazsír

Elkészítése:

A csirkemájat folyóvízben megtisztítjuk és papírtörlőre téve szárazra csepegtetjük.

A sütőt előmelegítjük 110 fokra.

Egy tepsi vagy tűzálló tál aljára tesszük a friss fűszernövényeket, rárakjuk a csirkemájakat, majd befedjük a karikára vágott vörös és fokhagymákkal. Rálocsoljuk a folyékony kacsazsírt, megszórjuk morzsolt majoránnával és a tepsit légmentesen lezárjuk.

110 fokon 150 percen át szép lassan sütjük, illetve inkább “gyöngyöztetjük”, épp csak forrjon!

A konfitálás lényege, hogy minél alacsonyabb hőfokon minél hosszabb ideig hő kezeljünk.

Miután letelt a 2 és fél óra, egy 1 literes tiszta üvegbe óvatosan átrakjuk a májakat de vigyázni kell velük, mert nagyon-nagyon puhák, könnyen törnek! Tehetünk közéjük néhány darabkát a hagymákból is..

A tepsi alján maradt zsiradékot egy tálba átszűrjük, hagyjuk kicsit leüllepedni és a tetejéről a tiszta kacsa zsírt rákanalazzuk az üvegbe a májakra.

Az üveget még forrón lezárjuk és konyhapulton hagyjuk kihűlni. Miután a zsír megdermedt, hűvös helyre (spájzba) tesszük, de felbontás után mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni!

Rendkívül puha és nagyon ízletes étel, sózni nem szükséges csak fogyasztáskor. A zöldfűszerek ízlés szerint variálhatóak!

Jó étvágyat kívánok!