Karajcsíkok fügés raguval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karajcsíkok fügés raguval

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéskaraj
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 8-10 db füge (vagy 1 cs aszalt füge)
  • 2 ek balzsamecet
  • 2-3 ek méz
  • 1,5 dl víz
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítése:

A húst és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A kisebb fügéket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük.

A serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lilahagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra feldarabolt húst, majd pirítsuk fehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a mézet, a fahéjat és a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, és pár percig kevergetve pároljuk tovább. Ezután öntsük hozzá a vizet, majd fedjük le a serpenyő tetejét úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha megkeverve pároljuk puhára a húst.

Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, adjuk hozzá a feldarabolt fügét. Óvatosan forgassuk össze, majd szintén lefedve, pároljuk még néhány percig, hogy a füge is kellően megpuhuljon, és az ízek összefőjenek. (vigyázzunk nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik)

Közben enyhén sós vízbe főzzük ki a rizst (ízlés szerint más köret is készíthetünk hozzá pl. krumplipürét).

Tálaláskor szedjük tányérokra a rizst, majd kanalazzuk rá a húsos-fügés ragut.

Tipp:

Amennyiben aszalt fügével készítjük el, akkor a fügét akkor adjuk hozzá a húshoz amikor az már félig megpuhult és így főzzük készre.