Dübbencs

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Dübbencs

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 kg fehér kenyér liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej + 3 dl langyos víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 3-4 mokkáskanál só

A tésztára:

  • olvasztott libazsír vagy sertészsír
  • 3 csomag friss összevágott kapor
  • bors

Elkészítése:
A lisztet a tálba szórjuk. Közepébe mélyedést készítünk és az élesztőt belemorzsoljuk. Rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Kicsit összekeverjük, majd megvárjuk, hogy fölfusson az élesztő. Hozzátesszük a sót és kidagasztjuk , miközben a langyos vizet is hozzáöntjük. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, kelni hagyjuk. Amikor megkelt, újra visszaverjük, és még egyszer kelesztjük. A második kelés után jó vékonyra el kell nyújtani és olvasztott zsírral (én libazsírt használtam) meg kell alaposan kenni. Borssal és apróra vágott kaporral meg kell szórni (ehhez a mennyiséghez 3 nagy csomag friss kaprot használtam. A tésztát föl kell tekerni, és csigákat kell belőle vágni. A tepsibe téve a kenő ecsettel még mindegyik tetejére csorgattam a zsírból. Míg fölfűtöttem a sütőt 200°C-ra, a tepsiben hagytam kelni, majd 35 perc alatt készre sütöttem.