Gyümölcsös tejbegríz mousse torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gyümölcsös tejbegríz mousse torta

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
Piskóta:

  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 ek finomliszt
  • 1 ek kakaópor
  • 2 ek olaj
  • 2 ek víz
  • csipet só

Tejbegríz mousse:

  • 500 ml tej
  • 90 g búzadara
  • 70 g cukor
  • 2 db lapzselatin
  • 150 ml habtejszín
  • vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat, estleg paszta

Gyümölcsös réteg:

  • 180 g gyümölcs pürésítve (nálunk málna és szeder vegyesen)
  • 2 db lapzselatin
  • 1 ek cukor
  • mini piskótatallér (el is maradhat)

Tetejére:

  • 75 ml tejszín
  • 75 g étcsoki

Elkészítése:

Piskóta:

A sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük.

A tojásokat a cukorral és a sóval alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat és ezekkel is keverjük még legalább egy percig magas fokozaton.

A tojásos masszához hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan beleforgatjuk.

A piskótamasszát az előkészített formába simítjuk, majd kb 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük.

Tejbegríz mousse:

A tejből, búzadarából, cukorból és a vaníliából sűrű tejbegrízt főzünk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd amikor megszívta magát, akkor kifacsarjuk és a még forró tejbegrízbe keverjük (addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad).

A jól lehűtött tejszínt elkezdjük felverni. Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a hideg tejberízt és az egészet keményre felverjük.

Gyümölcszselé:

A gyümölcszseléhez a gyümölcsöt pürésítjük. Akit zavarnak benne a magok, azok szűrjék át nyugodtan. A gyümölcspüréhez hozzáadjuk a cukrot és az előzőleg beáztatott, majd kinyomkodott zselatint és addig melegítjük az egészet, amíg a cukor és a zselatin felolvad, majd félretesszük.

Összeállítás:

A piskótát két lapba vágjuk. Az egyiket visszatesszük a formába vagy állítható tortakeretbe, majd rékenjük a tejbegrízes krém felét. Ráöntjük a hideg, de még folyékony gyümölcsös zselét és a tetejét kitesszük piskótatallérral (el is maradhat). Tegyük hűtőbe és várjunk kicsit amíg a zselé zsilárdul, majd óvatosan befedjük a maradék grízes krémmel. Rátesszük a másik lapot és másnapig hűtőbe tesszük.

Másnap levesszük róla a formát, majd rácsorgatjuk az összeolvasztott tejszínt-csokit. Amikor a máz megszilárdult, akkor díszítjük és tálaljuk.