Oreos és málnás-feketeribizlis macaronok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Oreos és málnás-feketeribizlis macaronok

Hozzávalók:
Héjakhoz:

  • 120 g tojásfehérje
  • 150 g kristálycukor
  • 150 g mandulaliszt
  • 150 g porcukor
  • csipet só
  • 1 kiskanál citromlé

Töltelék:

  • 300 g fehércsoki
  • 70 g habtejszín
  • 15 g vaj
  • 25 g oreo keksz darálva
  • 2-3 tk málna-feketeribizli lekvár

Elkészítése:

A tojásfehérjét elkezdjük a sóval kihabosítani, majd 3-4 részletben hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük. Akkor jó, amikor a habverőt kiemelve szép csúcsos lesz és nem konyul le a hab.

Ekkor hozzáadjuk a citromlevet és további egy percig verjük a magas fokozaton, amíg szép fényes, kemény hab nem lesz.

Közben a mandulához hozzáadjuk a porcukrot és késes aprítóval, pulzálva összekeverjük.

Amikor a hab elkészül, akkor több részletben a mandulás keverékhez dolgozzuk. A masszának vastagon folyósnak (lávaszerűen folyjon le a spatuláról) kell lennie. Ha szeretnénk, akkor itt színezhetjük a masszát gél és por állagú ételfestékkel. (Nálam a barack színű fractal, gél állagú naranccsal a sárga pedig fractal, por állagú festékkel lett színezve.)

A kész masszát habzsákba töltjük és kis köröket nyomunk a masszából a sütőpapírra. Az egyforma nagyságot úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha netről nyomtatunk macaron sablont papírra és azt tesszük a sütőpapír alá. A keletkező kis légbuborékokat fogpiszkálóval kiszúrjuk. Hagyjuk a kinyomott masszát a konyhapulton száradni addig, amíg már nem ragad a kezünkhöz.

A sütőt 140 fokra előmelegítjük alsó-felső sütéssel. A sütőpapírt áthúzzuk egy tepsi hátára és kb 20-22 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd levesszük a sütőpapírról.

Ha nem jönne le a papírról, akkor még nem sült át teljesen!

A krémhez a csokit apróbb darabokra tördeljük, majd ráöntjük a tejszínt, a vajat is hozzáadjuk és az egészet összeolvasztjuk. A fehércsoki ganache-t elfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a darált oreo kekszet, a másik felét pedig a lekvárral ízesítjük. Dermedésig hűtőbe tesszük a töltelékeket.

Amikor már elég szilárdak a krémek, akkor habzsákba töltjük és betöltjük vele a macaronokat. Dolgozzunk gyorsan, mivel a csoki és a vaj a kezünk melegétől elkezd majd fokozatosan felolvadni.

Másnapra tökéletesen össze fognak puhulni.