Hozzávalók egy 23 cm-es piteformához:
Tészta:
Töltelék:
Elkészítése:
A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, porcukrot és a vajat. Ezt végezhetjük késes aprítóval vagy kézzel. Ha kézzel dolgozunk, akkor arra figyeljünk, hogy gyors mozdulatokkal dolgozzunk, ne olvadjon meg a vaj nagyon!
A vajas liszthez adjuk hozzá a tojássárgáját és kevés tejfölt, majd gyúrjuk össze. Ha nagyon puha lenne a tészta, akkor tegyük hűtőbe 30 percre.
A tésztát nyújtsuk ki kör alakúra, majd tegyük bele a formába és nyokdjuk bele és szurkáljuk meg villával. A tetejére tegyünk sütőpapírt, majd erre öntsünk száraz babot vagy lencsét, esetleg üveggolyókat. Ez azért fontos, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tészta.
180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd vegyük le a tetejéről a vakon sütéshez használt nehezéket és üstpapírt, majd süssük aranybarnára.
A zselatint áztassuk kevés tejbe.
A szedret pürésítsük, majd szűrjük át. Egy edénybe öntsük bele a tejszínt, tejet és a szederpürét, majd adjuk hozzá a cukrot és kezdjük el összemelegíteni.
Közben a zselatint oldjuk fel, majd adjuk hozzá a szedres keverékhez. Melegítsük addig, amíg a szedres panna cotta homogén nem lesz.
A kihűlt tésztát kenjük meg a lekvárral, majd öntsük rá a szedres panna cottát. Dermedésig tegyük hűtőbe.
Akinek van, készítheti 24 cm-es formában is, mart a tészta és a szedres panna cotta is elég lesz hozzá. A maradék panna cottát poharakba öntjük és hűtőbe tesszük. Nálunk készül belőle 2 pohárral.
Miután megdermedt, akkor díszíthetjük és szeletelve tálaljuk.