Epres-túrós batyu

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Epres-túrós batyu

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3,2 dl tej
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 3 ek porcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg élesztő

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 2 csapott ek búzadara
  • 4 ek porcukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje kemény habbá verve
  • kb 20 dkg darabolt eper

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

A tészta hozzávalóit egy edénybe mérjük, majd összeállítjuk és dagasztjuk a tésztát. Dagaszthatjuk kézzel és géppel is.

A kész tésztát kissé meglisztezzük, letakarjuk és kb 1 órán át kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük a kétféle cukorral, citrom héjával, tojássárgákkal és a búzadarával. A tojásfehérje habját utoljára forgatjuk bele. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és apróra vágjuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 60*40 cm-es téglalappá nyújtjuk és 6*4 db, 10 cm-es kockákra vágjuk. A túrós tölteléket elosztjuk a négyzeteken, tetejére darabolt epret teszünk. A tészta négy sarkát összefogjuk, összecsípjük és kissé megtekerjük.

A batyukat tepsibe sorakoztatjuk, majd kb 30 percig pihentetjük. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A megkelt batyukat felvert tojással lekenjük és 20-25 perc alatt pirosra sütjük.