Medvehagymás pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg finonliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor (kb 30-40 db medvehagymalevél)
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 erősen csapott evőkanál só
  • 1 kocka (5 dkg) élesztő
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás villával felverve a pogácsák bekenéséhez

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, majd a reszelt sajton, a medvehagymán és a pogácsák tetejére való tojáson kívül az összes többi hozzávalót.

A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. Egy kifejezetten puha tésztát kell kapnunk.

A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük.

Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk.
A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagymalevél felét, erre jön a reszelt sajt fele.

Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit vagy rétest, letakarjuk, és negyed óráig langyos helyen pihentetjük.
Ezután ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk.

Végül még egyszer kinyújtjuk (kb ujjnyi vastagra), a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük (kb 20-25 perc alatt).