Vörösbársony torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Vörösbársony torta

Hozzávalók:
Téztához:

  • 295 g finomliszt
  • 114 g vaj
  • 2 tojás
  • 300 g cukor
  • 4 evőkanál folyékony málnapiros ételfesték
  • 11 g cukrozatlan kakaópor
  • 4 g vanília kivonat vagy aroma
  • 6 g só
  • 5 g ecet
  • 5 g szódabikarbóna
  • 246 g író

Krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • porcukor ízlés szerint
  • 1/4 kávéskanál vaníliaőrlemény
  • 4-5 dl habtejszín

Elkészítése:

A vajat kevés cukorral elkezdjük kikeverni, majd a tojásokkal felváltva kihabosítjuk. Belekeverjük a vanília kivonatot és a festéket. Beleszitáljuk a kakaóport és elkeverjük.

Az íróhoz öntjük a sót, majd ezt már egy spatulával keverjük el a masszában. Több részletben beleforgatjuk a szitált lisztet, ne legyen csomós!

A szódabikarbónát felpezsegtetjük az ecetben és így keverjük el a masszában.

Ha egynemű 3 egyforma méretű karikába osztjuk el. 180 fokon 18 centis formákból egy körben meg tudjuk sütni az egészet nagyjából 25-30 perc alatt.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd vágjuk a tetejüket egyenesre és a levágott részeket tegyük félre összemorzsolva a díszítéshez.

A mascarpone legyen szobahőmérsékletű, különben csomós lesz. Keverjük ki a porcukorral és a vaníliával. A tejszínt verjük habbá és mikor már lágy, de tartja magát keverjük bele a mascarponet és verjük stabil habbá.

A kihűlt karikákat ezzel töltjük meg és kívülről is ezzel kenjük körbe. A levágott tésztából készített morzsával kedvünkre díszíthetjük.

Felszeletelés előtt pár órára tartsuk hűtőben.

Tipp:

Nem csak a saját krémjével díszíthetjük, hanem akár svájci vajkrémmel is (mint a képeken), illetve akár fehércsoki ganache-al is.
Akárhogy is döntünk nagyon finom lesz a végeredmény. :)