Hozzávalók 12-14 darabhoz:
Továbbá:
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, 1 kk cukrot adunk hozzá és felfuttatjuk.
A tészta többi hozzávalóját közben egy edénybe mérjük, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk és a hozzávalókból egy könnyed, kicsit lágyabb, nem ragacsos tésztát gyúrunk.
Letakarva kb 60 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd attól függően, hogy mekkora kalácsokat szeretnénk, annyi részre osztjuk. Mi most 12 darabot készítettünk, de lehetne akár 14-et is.
A gombócokat egyenként elfelezzük. Kézzel téglalap alakúra lapogatjuk, majd feltekerjük és a széleit összecsípjük, majd kisodorjuk kb 20-25 cm-es rudakká mindkét részt. (Ha így járunk el a tésztával, hogy kilapogatjuk és feltekerjük, majd úgy sodorjuk, akkor nem lesz szálas és “ragyás” a részta felülete.)
Az egyik rudat csigaalakban feltekerjük. A végén egy kis részt ne hajtsunk rá teljesen, az lesz a nyuszi farkincája. A másik rúdból formázzuk meg a füleit, a végeket egymásra hajtva úgy, hogy legyen egy kis hurok. A fület illesszük a testhez (ha nem akarna odaragadni, akkor egy kis vízzel könnyedén odaragaszthatjuk). Tegyük sütőpapírso tepsire, majd a kis hurok közepébe tegyünk egy szem mazsolát.
A többi tésztát is így készítsük el, majd kelesszük kb 20 percig.
Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A megkelt kalácsokat kenjük le tojással, majd süssük kb 22-25 perc alatt szép pirosra.
Ha szeretnénk a kalácsokat szép fényessé varázsolni, akkor készítsünk szirupot 1 ek cukroból és 0,5 dl vízből (forraljuk össze), majd ezzel kenjük le a még forró kalácsokat és hagyjuk kihűlni.