Sonkás-sajtos (húsvéti) kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sonkás-sajtos (húsvéti) kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 20 dkg sajt
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál aprított snidling
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál só

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd egy csipet cukrot hozzáadva felfuttatjuk.

Amíg az élesztő felfut, addig a zöldfűszereket felaprítjuk, a sonkát apróra vágjuk és a sajtot lereszeljük.

A tészta összes hozzávalóját egy nagy edénybe mérjük és összedolgozzuk. Kissé ragacsos lesz a tészta!

Meglisztezzük a tészta tetejét és letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát egy nyújtódeszkára tesszük és 3, nagyjából egyforma darabra vágjuk. Kicsit lisztezett felületen az egyik tésztacipót téglalap alakúra lapogatjuk, feltekerjük és a szélét összecsípjük, majd kb 30 cm hpsszúra sogorjuk. A másik két tésztával is így járunk el.

A szálakat a szokásos módon, hármas fonással összefonjuk, majd egy kb 10*30 cm-es, sütőpapírral bélelt dobozformába tesszük. Letakarva kelesztjük kb 40 percig. (Ha van egy kicsit nagyobb formánk, az még jobb!)

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A megkelt kalácsot lekenjük a tojással, majd betoljuk a sütőbe. Kb 70-80 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor takarjuk le alufóliával.

Kihűlve szeljük és úgy kínáljuk.