Karcagi ferdinánd vanília sodóval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Karcagi ferdinánd vanília sodóval

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg búza finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 20 g friss élesztő
  • 1 ek porcukor
  • 3 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 ek olaj

Töltelék:

  • 10 dkg puha vaj
  • 90 g porcukor
  • 50 g mazsola

Tetejére:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor

Vaníliasodó:

  • 2,5 dl tej
  • 60 g kristálycukor
  • 2 egész tojás szétválasztva
  • 20 g búza finomliszt
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt kb 10 perc alatt.

A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és alaposan összedolgozzuk, majd kb 10-15 perc alatt kissé lágyabb tésztát dagasztunk belőle.

Liszttel megszórva, letakarva langyos helyen kb 1 órán át kelesztjük.

Közben a töltelékhez a puha vajat alaposan kikeverjük a cukorral. A mazsolát kevés vízben felfőzzük és hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.

A megkelt tésztát deszkára borítjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a cukros vajat, majd a mazsolát rászórjuk és nem túl szorosan feltekerjük.

A tekercset kb 12 részre vágjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Kelesztjük még kb 30 percig.

Kelesztés után 180 fokos sütőbe toljuk. Kb 20 perc sütés után kivesszük a csigákat és leöntjük a vaníliás tejszínnel és visszatesszük a sütőbe és szép pirosra sütjük.

Közben elkészítjük a sodót. A tojássárgákat alaposan kikeverjük a cukrokkal és a liszttel, majd felöntjük a tejjel és sűrűre főzzük. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk.

A tojáshabot a még meleg vaníliás krémbe forgatjuk óvatosan.

A csigákat a sodóval tálaljuk.