Sajtos pulykabatyu kelkáposztában

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos pulykabatyu kelkáposztában

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált pulykahús
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 1 hasáb kápia paprika
  • 200 ml főzőtejszín
  • 20 dkg sajt
  • csipet őrölt bors
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld (vagy 1 tk morzsolt)
  • 2 csipet só vagy ételízsítő
  • 6 db kelkáposzta levél
  • 1 dl száraz bor
  • 6 szelet bacon

Elkészítése:

A töltelékkel kezdünk. A sajtot lereszeljük, a petrezselymet apróra, a vöröshagymát és a paprikát kisebb kockákra vágjuk.

A hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a kápia paprikát és a darálthúst, majd 6-7 perc alatt, míg levet enged összepároljuk. Fűszerezzük a hozzávalókkal, felöntjük a főzőtejszínnel és 5-6 perc forralás után elkeverjük benne a sajtot. A sajtnak elég 1-2 perc hogy beleolvadjon, ezután elzárjuk a lángot és a tölteléket félretesszük hűlni.

A kelkáposzta leveleit megmossuk és a vastag külső ereit éles késsel levágjuk.

Egy lábosban felforralunk 1 liter vizet, hozzáadjuk a bort és lassú lángon egy konyhai csipesszel időnként átforgatva, nagyjából 15 perc alatt félpuhára főzzük a leveleket, majd rácsra téve hagyjuk kissé lehűlni és lecsepegni.

A kissé visszahűlt tölteléket 6 részre osztjuk. Fagylaltos kehelybe vagy egy kisebb műzlis tálkába helyezünk 1 káposzta levelet, beletesszünk 1 nagy ek tölteléket, a tetejét összefogjuk és 1-1 szelet bacon-nel megkötjük a batyukat, majd egy tepsire tesszük.

200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat kívánok!