Szalalkális sajtosrúd

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szalalkális sajtosrúd

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 dkg szalalkáli
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 2,5 dkg só
  • 20 dkg sajt

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg sajt

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd az összes többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk.

1/2 cm vastagra kinyújtjuk, majd rudakat vágunk belőle vagy perec szaggatóval kiszaggatjuk.

A tetejüket megkenjük tojássárgájával (vagy egy enyhén felvert egész tojással), majd megszórjuk reszelt sajttal.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a formákat egymástól picit távolabb, mert sütés közben nőni fognak.

180 fokon aranybarnára sütjük őket.

Tipp:

Sütés közben a szalalkáli miatt fojtós lehet a levegő, így javasolt nyitott ablak mellett sütni.
Cserébe viszont pihe-puha sajtos finomságokat kapunk, amik napok múlva is puhák maradnak. (Már ha kitartanak addig.)