Almás kiflipuding vaníliaszósszal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás kiflipuding vaníliaszósszal

Hozzávalók:
Almás kiflipudinghoz:

  • 4 kifli
  • 4 édes alma
  • 4 tojás
  • 3 ek méz
  • 4 tk eritrit
  • 3 dl habtejszín
  • 2 dl tej
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 5 dkg mazsola
  • 0,5 dl rum
  • 5 dkg vaj

Vaníliaszószhoz:

  • 1 cs tejszín ízű pudingpor (vagy vaníliás pudingpor)
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2 ek eritrit
  • 6 dl tej

Elkészítése:

A mazsolát áztassuk be a rumba, tegyük félre és hagyjuk állni, hogy magába szívja.

Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a felszeletelt almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, egy teáskanál vaníliaaromával, keverjük alaposan össze, majd pároljuk roppanósra. Ezután hűtsük ki.

A tojásokat keverjük simára az eritrittel, a tejjel és a habtejszínnel. A kiflit vékonyan karikázzuk fel.

A vaj felével kenjünk ki egy közepes méretű jénaitálat, majd rakjuk ki a fele mennyiségű kiflikarikával. Ezután kanalazzuk rá az előzőleg megpárolt almaszeleteket, szórjuk meg az előzőleg rumba áztatott mazsolával, majd fedjük be a maradék kiflikarikákkal. Ezután a tojásos keverékkel locsoljuk meg a kiflit hogy kissé megázzon, majd a maradékot egyszerűen öntsük rá, hogy leszivárogjon a kifli és az alma közt az alsó kiflirétegre.

Ezután takarjuk le, és hagyjuk 1-2 órát állni, hogy a kifli jól magába szívja a tojásos keveréket, majd vegyük le a fóliát és csipkedjük rá a maradék vajat mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt tálalnánk.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá az eritritet is.

A maradék tejet melegítsük meg, öntsük hozzá a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett, főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön, majd hagyjuk langyosra hűlni (közben többször keverjük át, hogy ne bőrösödjön be a teteje).

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral az almás kiflipudingot, majd a vaníliaszósszal kínáljuk.