Omlós, habos pite datolyaszilvával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Omlós, habos pite datolyaszilvával

Hozzávalók egy 23-25 cm-es piteformához:
Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 17,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg por cukor
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

  • 1-2 db datolyaszilva
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg kék sajt
  • 3 tojás szétválasztva
  • 5 dkg darált mák
  • 5 dkg darált dió

Elkészítése:

A tésztához gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a liszttel, összegyúrjuk a porcukorral és a tojássárgájával. Hűtőben pihentetjük legalább egy órát.

A jól lehűtőtt tésztát kinyújtjuk és beletesszük a formába úgy, hogy pereme is legyen, majd sütőpapírt teszünk rá és nehezéket teszünk a tetejére (pl száraz babot) és 180 fokon kb 10 percig elősütjük.

Közben vékony szeletekre vágjuk a datolyaszilvát.

Az elősütött lapról leemeljük sütőpapírostól a nehezéket és kívülről befelé haladva kitesszük a szilvaszeletekkel.

A két sajtot és a mascarponét habosra kavarjuk a tojások sárgájával, majd óvatosan összeforgatjuk a tojások fehérjéből készített kemény habbal.

Három egyenlő részre osztjuk a masszát és az egyikbe a diót, a másikba mákot keverjük a harmadikat natúran hagyjuk.

A masszákat külön-külön habzsákba toltjük. Rácsokat húzunk a natúr alapból a pitére, majd keresztben is rácsokat húzunk a mákos és a diós habból váltakozva.

Újra betoljuk előmelegített sütőbe és 30-40 perc alatt megsütjük 180 fokon.

A formában hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.