Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Csokimáz:
Elkészítése:
Az étcsokit gőz felett megolvasztjuk. Ha félig kihűlt hozzákeverünk 15 dkg cukrot, a vajat és a vaníliás cukrot, majd egyessével a tojások sárgáját is. Robotgéppel jó habosra keverjük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, majd a kihűlt, habos csokimasszába forgatjuk.
Végül a lisztet és sütőport is beleszitáljuk, lendületes mozdulatokkal belekverjük a csokoládés masszába.
Az elkészült masszát a tortaformába töltjük és 170 fokra előmelegített sütőben kb 1 óra alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A baracklekvárban elkeverjük a rumot. Én általában 25-30 dkg lekvárt használok. A kihűlt tésztát félbe vagy háromfelé vágjuk és a lekvárral megkenjük, majd egymásra tesszük a lapokat.
A csokoládémázhoz a vizet a cukorral felforraljuk, pár percig hagyjuk forrni, majd testhőmérsékletűre hűtjük. Beletördeljük a csokoládét, csomómentesre keverjük és ráöntjük a tortára. A felesleget egy lapos késsel vagy spatulával lehúzzuk.