Karácsonyi csokibomba

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karácsonyi csokibomba

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 150 g kristálycukor
  • 150 g finomliszt
  • 40 g olvasztott vaj
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 2 ek rum a kenéshez

Fehér krém:

  • 100 g mascarpone
  • 150 ml habtejszín
  • 30 g mogyoró
  • 30 g mandula
  • 40 g vegyes, aszalt gyümölcs
  • zselés cukorka
  • 1 cs habfixáló
  • 1 cs vaníliás cukor

Csokis krém:

  • 150 g mascarpone
  • 300 ml habtejszín
  • 150 ml tej
  • 1 csomag hidegen keverhető csokis pudingpor
  • 150 g olvasztott étcsoki
  • 2 cs habfixáló
  • 1 cs zselatinfix
  • 2 ek rum

Tetejére:

  • 150 g étcsoki
  • 150 m habtejszín

Elkészítése:

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a tojássárgákat, végül a lisztet, sütőport és az olvasztott vajat.

Egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába simítva megsütjük 180 fokon kb 30 perc alatt.

Ha kihűlt 3 vékony lapra vágjuk.

Egy 22 cm átmérőjű, gömb alakú tálat folpackkal kibélelünk és az egyik lapot belefektetjük.

Egy másik lapot cikkekre vágunk, azokat még elfelezgetjük keresztben és kirakjuk vele a formát körben. A harmadik lapot méretre vágjuk, hogy pont be tudjuk majd fedni vele a sütemény alját. A megmaradó piskótaszéleket összemorzsoljuk.

A fehér krémhez a mascarponét összeforgatjuk a habbá vert tejszínnel, habfixálóval, cukorral, a végén az aprított magvakat, gyümölcsöket és a megmaradt piskótát is beledolgozzuk.

Szépen elsimítjuk a formában lévő piskótán vékony rétegben.

Ezután a csokis krémhez kikeverjük a tejet, 100 ml habtejszínt, a pudingport és a krémsajtot. A maradék 200 ml habtejszínt külön felverjük a habfixálókkal. A csokit megolvasztjuk, mikor langyosra hűlt, a pudinghoz keverjük a tejszínhabbal és a zselatin fixxel együtt.

A krémet a bomba közepébe töltjük, majd a megmaradt piskótalappal lezárjuk. A folpackot ráborítjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnak kiborítjuk. A tejszínt felforrósítjuk, az aprított csokira öntjük, elkeverjük. Egy picit hagyjuk hűlni, majd leöntjük vele a süteményt. Díszítésként fehércsokiból készült csillagokat használhatunk.